Laurens Badkamers Baden in luxe

10 tips voor een kleine badkamer

Maak uw kleine badkamer optisch groter

Het inrichten van een kleine badkamer kan een behoorlijke uitdaging zijn. Heeft u een kleine badkamer en weet u niet goed hoe u deze ruimte het meest effectief kunt benutten? Wij geven u 10 tips om een kleine badkamer optisch groter te maken.

Werk met lichte kleuren

Wanneer u optisch meer ruimte wilt creëren, kunt u het beste werken met lichte kleuren. Lichte kleuren reflecteren daglicht, wat het licht in uw badkamer versterkt, en geven een open en helder effect. U kunt de lichte tinten op verschillende manieren in de badkamer doorvoeren, zowel in de wand- en vloertegels, als in de meubels en in de verlichting.

Om het ruimtelijke effect te versterken adviseren wij om met contrasterende elementen te werken. Tegenover een lichte basiskleur kunt u een donkere tint zetten, zodat er meer diepte en accenten ontstaan.

Het effect van de juiste verlichting

Verlichting vormt een bepalend element in een kleine badkamer. Denk naast functionele verlichting, zoals spotjes boven een wastafel of spiegel, ook aan sfeerverlichting. Door details uit te lichten of een bepaald effect te creeren, kan er niet alleen een speels effect, maar ook een ruimtelijker gevoel ontstaan.

Met natuurlijke verlichting, daglicht, behaalt u het grootste effect als het gaat om ruimte creëren. Hoe meer daglicht er naar binnen valt, hoe ruimtelijker de badkamer lijkt. Bij gebrek aan ramen is het daarom extra belangrijk dat er lichtbronnen zijn die natuurlijk licht afgeven.

Kies voor transparantie

Hoewel een dichte muur of een gesloten douchecabine ervoor zorgen dat u meer privacy ervaart, zorgen ze er tegelijkertijd voor dat uw badkamer kleiner lijkt. Door te kiezen voor transparante materialen kunt een ruimtelijk gevoel creëren. Kies dus bijvoorbeeld voor een glazen douchewand.

Grote wandtegels voor diepte en hoogte

Door het gebruik van grote wandtegels lijkt uw kleine badkamer optisch groter. Brede tegels geven meer diepte en hoge tegels laten de ruimte hoger lijken. Door grote tegels te gebruiken heeft u ook minder voegen, wat zorgt voor een rustiger geheel.

Hoe rustiger de uitstraling hoe groter de ruimte lijkt. Onze interieurontwerpers kijken graag met u naar de meest geschikte samenstellingen van (grote) tegels op de wand en vloer, in combinatie met de meubels en andere elementen in uw badkamer.

Grote vloertegels voor een rustiek effect

Net als bij wandtegels, kunt u met behulp van vloertegels een ruimte langer of breder laten lijken. Hoe rustiger de vloer, hoe groter de ruimte oogt. Grote tegels lenen zich dan ook goed voor een kleine badkamer.

Een nis als opbergruimte

In een kleine badkamer wilt u iedere ruimte zo effectief mogelijk gebruiken. Naast planken en diepe wastafelladen als opbergruimte kunt u ook denken aan een nis in de badkamer. Een zowel esthetisch als praktische oplossing.

Profiteer van lichtinval

Licht, zowel natuurlijk licht als kunstlicht, is een bepalend voor de uitstraling van een kleine badkamer. Wij adviseren lichte of semi-transparante raambekleding te gebruiken, zodat u zoveel mogelijk profiteert van het lichtinval.

Juiste formaat meubels

Het is niet zo dat er in een kleine badkamer alleen maar kleine meubels passen. De afmetingen zijn wellicht niet toereikend voor een royaal bad, afgeschermd toilet, luxe inloopdouche en drie meter breed wastafelmeubel, dus maak keuzes.

Het toilet buiten de badkamer plaatsen, levert meer ruimte op. Ziet u af van het ligbad, dan kan de inloopdouche ruimer worden ingericht. Of is een wastafelmeubel met een enkele wastafel ook voldoende, dan houdt u meer ruimte over. Het advies luidt: less is more.

Maar kies daarbij wel altijd voor een geschikt formaat, hoe voller de ruimte is, hoe kleiner het lijkt.

Spiegels voor ruimtelijk effect

Iedere badkamer heeft één of meerdere spiegels. Naast dat het praktisch is, heeft dit element in een kleine badkamer nog een voordeel: een spiegel zorgt namelijk voor een ruimtelijk effect. Daarnaast kunnen spiegels, in verschillende vormen en maten of omlijst met led-verlichting, ook een ware eyecatcher vormen.

Less is more

Het toevoegen van accessoires en decoraties zijn over het algemeen een goede manier om de ruimte een persoonlijke touch te geven. Toch adviseren wij om de aankleding zo beperkt mogelijk te houden. In een kleine badkamer kan het al snel druk en rommelig ogen, waardoor de ruimte nog kleiner lijkt.

Hulp nodig?

Heeft u hulp nodig bij het inrichten van uw kleine badkamer? Of wilt u uw badkamer laten verbouwen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Gratis lookbook aanvragen 97 pagina’s aan luxe badkamer inspiratie! Gratis lookbook aanvragen
Maak een afspraak